Ласкаво прошу на мій блог!

четверг, 9 марта 2017 г.

«Слався, Тарасе Великий!»

 Тарас Шевченко – центральна постать українського літературного процесу ХІХ століття. Його творчість мала вирішальне значення для становлення й розвитку нової української літератури, утвердивши в ній загальнолюдські демократичні цінності та піднісши її до рівня провідних літератур світу.
   Збагачуючи українську літературу новими життєвими темами й ідеями Тарас Григорович став новатором і в пошуках нових художніх форм та засобів. Автор «Кобзаря» виробляв й утверджував нове художнє мислення. Його роль у розвитку передової вітчизняної суспільної думки, соціальної й національної свідомості народу не менша, ніж в історії поезії.
                     «Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине…
От, де люде, наша слава,
Слава України!
Без болота, без каменю,
Без хитрої мови,
А голосна та правдива
Як Господа слово!»
Ти нам залишив прагнення високі,
Шляхи священні, по яких іти
Твого сумління й мужності уроки
Ми бережем і будем берегти!
(Микола Палієнко)


   На виставці «Слався, Тарасе Великий!» представлено книги для усіх шанувальників великого Кобзаря.:

  • Тарас Шевченко. Усі твори в одному томі. – К.;Ірпінь: ВТФ «Перун»,2007.– 824 с.
Вперше в історії української літератури в одному томі вміщено всю літературну спадщину великого українського поета Тараса Шевченка, автора творів, які принесли митцеві неперебутню любов українського народу та обезсмертили його імя.
  • Вічний як народ: Сторінки до біографії Т.Г.Шевченка: Навч. посібник/Автори упорядники О.І. Руденко, Н.Б. Петренко. – К.: Либідь, 1998. – 272 с.
Тема України, доля народу, біблійні мотиви – ці невичерпні пласти творчості українського генія, великого поета і художника Т.Г. Шевченка висвітлюються в книзі. Сторінки життя та творчості Кобзаря, хрестоматійно відомі теми доповнюють і поглиблюють раніше не публіковані документи, спогади сучасників Т.Г. Шевченка, а також репродукції з його картин, офортів, автографи тощо.
  • Рукописний збірник поезій «Три літа» відомий своїм надзвичайно цінним змістом і трагічною історією. Рукою поета тут записані революційні твори «Сон», «Кавказ», «І мертвим, і живим…», «Заповіт» та інші періоду 1843-1845рр.
            Під час арешту Т.Г. Шевченка 5 квітня 1847 р. жандарми відібрали в нього всі папери
           і серед них цей рукописний збірник. Саме за вміщені тут революційні твори Микола І
           покарав геніального поета і художника засланням у солдатчину з суворою забороною
           писати і малювати.
  • Тарас Шевченко: Життя і творчість у документах,  фотографіях, ілюстраціях: Альбом /Авт.-упоряд.: В.Х. Косян, Г.П. Паламарчук, О.І. Поляничко, К.В. Чумак; Авт. Вступ. Ст. Михайло Стельмах. – К.: Рад. шк., 1991. – 335 с.
            Матеріали альбому відображають життєвий і творчий шлях великого українського
           поета, революціонера-демократа, мислителя, художника, розкривають його зв’язки з
           прогресивними діячами свого часу. В альбомі вміщено уривки з творів, листів,
           щоденника поета, висловлювання про нього видатних письменників, дослідників,
           громадських діячів.
  • Большаков Л.Н. Повість про вічне життя: Наук.-худож. кн.: Для серед. та ст. шк. віку /Худож. Ю.Г. Кудь. – К.: Веселка, 1990. – 214 с.: іл.
Автор – відомий дослідник життя і творчості Великого Кобзаря. У своїй книжці, побудованій як своєрідний літопис, письменник розповідає про найвизначніші події у житті поета, його особисті й творчі зв’язки з представниками братніх культур, його посмертну славу.
  • Неділько Г.Я. Тарас Шевченко: Життя і творчість: Книга для вчителя. – К.: Рад. шк., 1988. – 247 с.
У книзі висвітлюється життя і творчість геніального українського поета, художника і мислителя Тараса Шевченка. Особлива увага приділяється розкриттю ідейно-художнього змісту творів, вивчення яких передбачено шкільною програмою.
  • В сімї вольній, новій: Шевченківський зб. / Редкол. П. Білецький. К.: Рад. письменник, 1984. – Вип.5 / Упорядник Н.Я. Дзюбенко. – 391с.:іл.

У п’ятому випуску Шевченківського збірника широко представлені матеріали про святкування 174-х роковин від дня народження Т.Г. Шевченка, про тріумфальний хід Всесоюзного Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій». У збірнику продовжується публікація статей, нарисів, наукових досліджень, художніх творів відомих письменників, публіцистів, учених, діячів науки і культури про життєвий і творчий шлях Т.Г.Шевченка.

Комментариев нет:

Отправить комментарий