Ласкаво прошу на мій блог!

четверг, 19 октября 2017 г.

«Щоб бути здоровим!»


  Щоб бути здоровим, мати енергію для навчання і відпочинку, треба добре харчуватися. Їжа забезпечує організм енергією і будівельними матеріалами для росту. Дехто думає, що це означає їсти все, що захочеться і коли захочеться. Але це не так.
   Організм щодня потребує достатньої кількості води і поживних речовин. Без води людина не проживе й кількох днів, тому щодня треба вживати достатню кількість  рідини. Втамувати спрагу можна чистою водою, соковитими фруктами або овочами, соком чи узваром.
   Наш організм також потребує поживних речовин – білків, жирів і вуглеводів.
Білки потрібні як будівельний матеріал для клітин. Містяться вони у таких продуктах як: молоко, м'ясо, риба, яйця, квасоля, горох.
   Жири зігрівають та посилюють імунітет. Жири знаходяться в олії, вершковому маслі, сметані, сирі.
   Вуглеводи – джерело сили та енергії. Хліб, каші, овочі, фрукти багаті на вуглеводи.     Вітаміни і мінеральні речовини корисні для здоровя. Вони містяться в їжі у мікроскопічних кількостях. Але їх нестача може призвести до хвороби.
   Наприклад, нестача кальцію сповільнює ріст, спричиняє захворювання зубів. Щоб цього не сталося, дітям треба щодня вживати три порції молочних продуктів, які містять кальцій.
   Лікарі радять їсти п’ять свіжих фруктів і овочів щодня. Вони забезпечать організм вітаміном С. При нагріванні вітаміни руйнуються, тому свіже яблуко чи апельсин корисніші, ніж джем чи мармелад.
   Не всі продукти можна їсти сирими. У деяких продуктах можуть бути мікроби. Такі продукти піддають тепловій обробці, наприклад, печуть, варять, тушкують.
   Але користь страви залежить від способу її приготування. Наприклад, замість смаженої картоплі краще зїсти печену, тушковану або варену. Це тому, що під час смаження у жирах утворюються шкідливі речовини. Найкориснішими є страви, приготовлені у пароварці. Вони легкі та зберігають багато вітамінів.
Небезпеки «швидкої їжі»
   У давні часи люди довго полювали на здобич, готували її, а потім їли. Тепер у магазинах є безліч готових продуктів, на кожному кроці продають гамбургери, хотдоги, смажену картоплю, іншу так звану «швидку їжу». У «швидкій їжі» мало вітамінів. Якщо ми вживатимемо мало вітамінів, то станемо кволими і захворіємо. У «швидкій їжі» забагато цукру, солі, жиру. Від них псуються зуби, може виникнути ожиріння.
   У «швидку їжу» додають підсилювачі смаку, барвники, консерванти. Це дуже шкідливо, особливо для дитячого організму. Тому, будьте, обережні! Бережіть своє здоров я!

Комментариев нет:

Отправить комментарий