Ласкаво прошу на мій блог!

суббота, 25 ноября 2017 г.

Чорні крила голодомору над Запорізьким краєм



  Сьогодні Україна вшановує пам'ять жертв голодоморів 1932-1933 років. І мешканці Запорізького краю не уникли цього страшного лиха в часи сталінського свавілля, яке забрало життя близько 10 мільйонів людей. Голод на Запоріжжі розпочався пізно восени 1932 року, а в наступному році він уже став масовим. Про трагічне становище знали керівники партії і держави, але свідомо приховували причини голодомору, прагнули замаскувати сліди власного злочину. Свідченням цинізму влади була торгівля хлібом у той час, коли люди помирали від голоду.
   Вимирали у голод і чернігівці. Вимирали цілі родини. Сільські вулиці порожніли. Чернігівський краєзнавець Микола Єременко у книзі «Край шляху Муравського» розповідає про ці страшні часи. Тільки на вулицях Леніна і Набережній померло з голоду 93 чоловіки. Багатодітні, не в змозі прогодувати сімю, «підкидали» дітей до дитячих будинків, лікарень, установ, залишали на вокзалах. Загальна кількість втрат від голоду в Чернігівському районі за приблизними підрахунками перевищує 2318 чоловік.
   Рекомендовані книги на виставці допоможуть вам, шановні читачі, зробити власні висновки про трагічні події 30-х років. Але незаперечним є той факт, що голод в Україні здійснювався умисно на основі прийнятих державою законів. Пам'ять про ті часи вкарбувалася у свідомість наших людей назавжди, вона болем проймає серця співвітчизників, є насправді невмирущою і передаватиметься з покоління в покоління.

Комментариев нет:

Отправить комментарий