Ласкаво прошу на мій блог!

суббота, 4 марта 2017 г.

Реформа освіти: як зміниться українська школа


З 2018 року в Україні почнеться реформа шкільної освіти: замість 10-12-го класу учні будуть навчатися в ліцеях і коледжах.
За даними Міністерства освіти і науки, тільки 10% батьків школярів і 15% вчителів задоволені якістю середньої освіти.
Тому в Україні хочуть змінити принцип роботи шкіл: учнів не будуть перевантажувати знаннями, а вчити за потрібне в житті навичкам і використовувати інформацію на практиці.
Шкільну освіту розділять на три рівні з іспитами після кожного. Вчителям в Міносвіти обіцяють збільшити зарплату, але ввести сертифікацію.
В школу повернуть 12-річку. Першокласники, які підуть в школу в 2018 році, будуть вчитися 12 років.
Школярів обіцяють не перевантажувати уроками: як в початковій, так і в старшій школі, не буде більше восьми обов'язкових предметів.
Після четвертого класу школярі будуть здавати іспити. У Міносвіти пояснюють, що оцінювання знань для молодших класів потрібно для моніторингу якості освіти.
Також дев'ятикласники і дванадцятикласники  складатимуть державні іспити у вигляді ЗНО. У Міносвіти називають це переходом від школи знань до школи компетентностей: Нова українська школа буде орієнтуватися не на знання, а на навички і вміння.
Реформа дасть школам широку автономію з можливістю самостійно формувати навчальні програми, навчальні плани, вибирати методики. Міністерство освіти залишає за собою контроль якості і стандарту освіти. Керувати навчальними закладами будуть на місцевому рівні.
Засновники шкіл контролюватимуть освітню та фінансово-господарську діяльність, а також призначати керівників шкіл. При цьому школи зобов'язані оприлюднити всі кошти, які надходять з бюджету і  з інших джерел.
В Україні 12-річна школа вводилася при міністрі освіти і науки Василя Кременя в 2001-2002 роках. У липні 2010 року, коли міністром став Дмитро Табачник, парламент повернув 11-річну середню освіту. Тоді Міністерство освіти так і не визначив, чим заповнити 12-й рік школи.
Зміни торкнуться і шкіл в селах - в 2016-му почали створювати опорні школи. Це найбільші навчальні заклади в регіоні з повною матеріально-технічною базою, починаючи зі стадіону і закінчуючи лабораторіями, укомплектованими кабінетами фізики, біології, хімії, географії та математики. До цих шкіл дітей з сусідніх сіл підвозять автобусами, при цьому в міністерстві обмежили час на дорогу до школи - вона повинна складати не більше 45 хвилин.
Решта школи перетворять в філії і знизять в ступеня: залишаться тільки початкові школи. Навчальні заклади, де навчаються менше 25 школярів держава не фінансує.
10-12-класники вчитимуться в профліцеях і коледжах. Середня школа працюватиме на базі гімназії. Після дев'ятого класу школярам потрібно буде пройти державне підсумкове оцінювання у вигляді зовнішнього незалежного оцінювання. За підсумками ЗНО школярі вступають в старшу профільну школу - 10-12 класи на базі ліцеїв або коледжів.
В рамках профільної освіти старшокласники зможуть вибрати один з двох напрямків: академічне з поглибленим вивченням окремих предметів для вступу до вузу або професійне, яке забезпечить професією і не ограни можливість здобути вищу освіту.
Профільну середню освіту за професійним спрямуванням організовують в профліцеях і коледжах. Їх випускники також будуть проходити ЗНО. Випускники ліцеїв зможуть вступити до вузу, а випускники коледжів - вчитися в університеті за скороченою програмою.
Передбачається, що старша школа буде окремо від середньої. Але можуть створюватися навчально-виховні комплекси «гімназія-ліцей» або «початкова школа-гімназія». Створювати нову українську школу будуть в кілька етапів. До 2018 року Міністерство запровадить нові стандарти навчання для їх розвантаження. У 2018-му стартує реформа в початковій школі. У 2019-2022 роках почнеться реформування середньої освіти зі створення мережі опорних шкіл базового рівня і зміняться стандарти базової середньої школи на компетентнісний підставі.
Для вчителів створять нові профстандарти і введуть сертифікацію. У Міністерстві відзначають: сертифікація буде добровільною, а педпрацівники, які  її пройдуть, отримають 20% -ву надбавку до зарплати. Сертифікація потрібна для визначення профпридатності вчителя.
З 2023 по 2029 рік створюватиметься профільна старша школа з створення мережі шкіл третього рівня. Під неї також створять нові стандарти. За словами міністра освіти Лілії Гриневич, це дозволить скоротити бакалаврську програму навчання в університетах на рік - до трьох років. «Щоб нова школа була не по формі дванадцятирічка, а мала новий зміст з відповідною підготовкою вчителів, ми вводимо її з 2018 - 2019 навчального року, саме тоді діти підуть до першого класу. 12-й рік навчання отримаємо в 2029-2030-му навчальному році.
Діти навчатимуться з 6 до 18 років, як в Європі. Після цього вони йдуть у вищу школу. Бакалаврат, який зараз є чотирирічним з багатьох спеціальностей, може бути скорочений до трьох років. У сумі, щоб стати бакалавром, потрібно той же час, що і при закінченні 11-річної школи ", - розповіла міністр Лілія Гриневич.
Вчителі будуть отримувати мінімум 10500 гривень. Законопроект «Про освіту», прийнятий Верховною Радою в першому читанні 6 жовтня 2016 року, встановлює мінімальний оклад вчителя в три мінімальні зарплати, тобто 10500 гривень. Учитель, який пройде сертифікацію, буде отримувати 20% -ву надбавку. Залежно від стажу педагоги отримуватимуть надбавку 10-30%. За вислугу понад три років-10% надбавки, 10 років - 20% і 20 років - 30%. Зарплату вчителям будуть підвищувати поступово.
Впровадження самої реформи розтягнутий до 2029-2030 року по етапах: спочатку змінять початкову освіту, потім середню школу і в останню чергу старшу - 10-12 клас. За словами Лілі Гриневич, це дозволить розподіляти гроші поступово. Але у Міністерства є кілька варіантів за темпами реформування: запустити відразу реформу початкової та середньої школи або почати з початкової і поступово переходити до середньої і старшої школи.

 Джерело: Telegraf.com.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий