Ласкаво прошу на мій блог!

понедельник, 23 октября 2017 г.

Казковий світ Джанні Родарі



23 жовтня - день народження відомого італійського письменника і журналіста Джанні Родарі, автора популярної казки "Пригоди Чиполліно". Його казки, вірші і оповідання люблять діти у всьому світі. Люблять за життєрадісність, невичерпну фантазію і за забавний гумор.
   Джанні Родарі почав писати книжки для дітей не відразу: спочатку він встиг попрацювати  учителем і журналістом. Деякий час він викладав у початковій школі. Виявилось, що у нього був дар педагога - письменник умів розмовляти з дітьми на їх мові і став для них не суворим учителем, а близьким другом. Він розповідав дітям смішні історії, ставив несподівані питання, наприклад, такі: "Що б ти робив, якби в двері постукав крокодил"? Не знаємо, чи багато корисного дізнавалися діти на уроках Родарі, але вони напевно не нудьгували.
   Письменником Джанні Родарі став випадково. Редактор однієї з газет запропонував йому вести в недільних номерах спеціальний "Дитячий куточок", на сторінках якого стали з'являтися веселі, цікаві вірші і казки письменника. Створюючи свої казки, в яких затверджуються благородні думки і почуття, Джанні Родарі допомагав виховувати людей завтрашнього дня. Він хотів, щоб вони неодмінно були людьми творчими - незалежно від того, ким вони стануть : космонавтами або геологами, лікарями або кондитерами...
   За три десятиліття літературної роботи письменник випустив у світ  більше дюжини книжок для дітей - у віршах і прозі. Найвідоміша з них - повість-казка "Пригоди Чиполліно", що розповідає про хлопчика-цибулинку і його друзів. Герої цієї казки живуть у фантастичній країні, населеній чоловічками-овочами і чоловічками-фруктами. "Пригоди Чиполлино" - казка не чарівна, а побутова. Герої не варять чаклунське зілля, не беруть в руки чарівні палички, навіть не звертаються за допомогою до доброї феї. Чиполліно і Редиска, Кріт і кум Гарбуз, Вишня і Суниця захищають свої права, покладаючись тільки на власну хоробрість, працьовитість, вірність дружбі і взаємодопомога. Ця казка була особливо популярна, де по ній були зняті мультфільм, а потім і фільм казка "Чиполліно"(1973), де Джанні Родарі знявся в епізодичній ролі.

   Родарі написав ще декілька казок: "Пригоди Блакитної стріли"(1952), "Джельсомино в Країні брехунів"(1959), "Казки по телефону"(1961), "Торт в небі"(1966) та ін. Єдиною книгою, яку автор адресував дорослим, але яку, як він жартував, "помилково" прочитали багато хлопців, була "Граматика фантазії" з підзаголовком "Введення в мистецтво вигадування історій". У цій книзі Родарі намагається навчити дорослих придумувати цікаві історії, щоб пробудити фантазію своїх дітей, допомогти їм розвинути таку цінну для людини якість.
   У Італії Джанні Родарі довгий час залишався невідомий як письменник, та і сам себе він сприймав тільки як журналіста. Його ім'я стало популярним, передусім, завдяки численним перекладам російською мовою. Кращі переклади віршів Родарі належать Самуїлу Маршаку. Тільки після того, як в 1953 р. "Пригоди Чиполліно" були перекладені російською мовою, почався тріумфальний хід творів Джанні Родарі по всьому світу. З часом і на батьківщині письменника - в Італії вірші і казки Родарі стали включати в шкільні підручники. У 1967 р. він був визнаний кращим письменником Італії. А в 1970 р. за сукупність усіх творів Джанні Родарі була присуджена Міжнародна Золота Медаль імені Ханса Крістіана Андерсена - найвища нагорода в дитячій  літературі.
   На жаль, зараз багато старих "класових" казок давно і міцно забуті. Навіть про "Трьох товстунів" тепер все більше згадують дорослі, а не діти. Але, проте, "Пригоди Чиполліно" і в наші дні випускають пристойними накладами (від 20 тис. экз.). Вважаємо, що незабаром наклади цієї книги тільки ростимуть. Адже казка, застаріла в Італії ще за життя письменника, сьогодні стала актуальною як ніколи. Уважно перечитайте її і зрозумієте чому!

Комментариев нет:

Отправить комментарий