Ласкаво прошу на мій блог!

среда, 29 марта 2017 г.

Літературні премії світу


Міжнародна премія імені Г.-Х. Андерсена.
За появу цієї премії треба сказати спасибі німецькій письменниці Елле Лепман (1891-1970). І не тільки за це. Саме пані Лепман домоглася того, що рішенням ЮНЕСКО день народження Г.-Х. Андерсена, 2 квітня, став Міжнародним днем ​​дитячої книги. Вона ж ініціювала створення Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY) - організації, яка об'єднує письменників, художників, літературознавців, бібліотекарів більш ніж шістдесяти країн. З 1956 року IBBY присуджує Міжнародну премію імені Г.-Х. Андерсена, яку з легкої руки все тієї ж Єлли Лепман називають «маленькою Нобелівською премією» з дитячої літератури. З 1966 року ця нагорода вручається і художникам-ілюстраторам дитячих книг.
Золоту медаль з профілем великого казкаря лауреати отримують раз в 2 роки на черговому конгресі IBBY. Нагорода покладається тільки живим письменникам і художникам. Першою власницею «дитячої« Нобелівської премії »в 1956 році стала англійська казкарка Елеанор Фарджон, відома у нас по переказах книг« Хочу Місяць »,« Сьома принцеса ». У 1958 році премію отримала шведська письменниця Астрід Ліндгрен. Серед інших лауреатів теж чимало зірок світової величини - німецькі письменники Еріх Кестнер і Джеймс Крюс, італієць Джанні Родарі, Богуміл Ржига з Чехословаччини, австрійська письменниця Кристин Нестлінґер ... На жаль, наших співвітчизників в списку «андерсеносцев» немає, хоча Рада з дитячої книги Росії входить в IBBY з 1968 року. Тільки художник-ілюстратор Тетяна Олексіївна Мавріна (1902-1996) отримала медаль Андерсена в 1976 році.
Правда, у Міжнародної ради з дитячої книги є ще одна нагорода - Почесний диплом за окремі книги для дітей, за їх ілюстрування і кращі переклади мовами світу. І серед дипломантів чимало «наших» письменників:

Радій Погодін, Юрій Коваль, Валентин Берестов, Агнія Барто, Сергій Михалков, художники Лев Токмаков, Борис Діодор, Віктор Чижиков, Травень Митурич, перекладачі Яків Аким, Юрій Кушак, Ірина Токмакова та інші.

Комментариев нет:

Отправить комментарий