Ласкаво прошу на мій блог!

четверг, 24 октября 2019 г.

Бібліотечне краєзнавство. Рубрика «Цікаво знати»: Річка Токмак – Молочна



   У розповіді нашої рубрики ми хочемо познайомити вас, шановні читачі, із другою за протяжністю рікою Запорізької області, найбільшою в межах північно-західного Приазов’я  - Токмак –Молочною.
   Її довжина – 197 км. Впадає в Молочний лиман приблизно за 15 км південніше м. Мелітополь. Протікає через більш ніж 40 населених пунктів Чернігівського, Токмацького, Мелітопольського та Якимівського районів. Має праві притоки: Сисикулак, Каїн кулак, Бандурка, Чингул, Куркулак, а також ліві: Курошани, Юшанли, Арабка та їхні притоки. Площа басейну – 3450 км. Долина – трапецієподібна, ширина – 3-5 км. Заплава – завширшки від 10-12 м до 20-30 м – у середній і нижній частині. Глибина – переважно 0,3-0,4 м, найбільша – 3,5 м. Похил річки – 1,2 м/км. Річка живиться талими й дощовими водами. На півночі та заході басейн ріки межує з басейном ріки Дніпро. На сході – із басейнами невеликих річок: Корсак, Лозоватка, Обіточна, які впадають у Азовське море.
   Народжувалася річка так: у період танення льодовиків (17- 16 тис. років тому) у русло ріки (у майбутньому – Молочної) вливалися води її старого басейну, потоки русел її приток і водяні маси від танення льодовиків. Ці гідроресурси річки складали водну міць ріки.
   У Приазов’ї, де рослинність степів вигорала від посух, береги річки, густо вкриті соковитими травами, цілком природно, були улюбленим місцем усіх кочових народів, що жили у Приазовському Лукомор’ї.
  Річка Токмак-Молочна була місцем козацької звитяги та боротьби, яку вели наші славні пращури, захищаючи український народ від турецької та татарської навали.
   Річка Токмак-Молочна мала величезне значення в заселенні території краю…

Докладніше можна познайомитися у районній газеті «Нива»

Єременко, М. Річка Токмак Молочна [Текст]  Микола Єременко // Нива. –  2019. – 15 жовтня. – С. 4    

Комментариев нет:

Отправить комментарий