Ласкаво прошу на мій блог!

вторник, 9 мая 2017 г.

Згадаймо кращі книги про війну

День Великої Перемоги - це свято, насамперед, ветеранів. Саме їм ми зобов'язані мирним небом над головою. З кожним роком все менше можливостей дізнатися про війну від її безпосередніх свідків і учасників. «Як це було?» - все рідше запитують дідусів і бабусь, все частіше звертаються до книг.
Велика Вітчизняна війна - це наша пам'ять, і кращі книги про війну допомагають її зберегти.


К. Симонов «Живі і мертві». Трилогія вважається першим «панорамним» романом, що представляє широку картину подій воєнного лихоліття. У центрі твору - людина на війні. Письменник розкриває долі понад 200 героїв. Один з центральних образів книги - командарм Серпилін. Замислюючись над невдачами радянської армії, він приходить до істинного розуміння суті війни і ролі Сталіна, в чому простежуються роздуми самого автора.

В. Некрасов «В окопах Сталінграда». Це одна з найбільш правдивих історій про війну. Головне в творі - правда про нелюдськості воєн, «справедливих» і «несправедливих», в його основі - глибоко захований бунт проти ідеї «людини-гвинтика». На поверхні оповідання - військовий побут і народний героїзм, побачений очима інтелігента.
 Книга, що отримала Сталінську премію в 1947 р, а потім, внесена в «чорний список», була вилучена з бібліотек і деякий час була бібліографічною рідкістю.

Б. Васильєв "А зорі тут тихі». «У війни не жіноче обличчя», - ці слова, точно передають безжальну і протиприродну сутність будь-якої війни. Темі жіночої долі на війні присвячена ця широко відома повість, що розповідає про подвиг п'яти дівчат-зенітниць і їх командира.

 В. Астаф'єв «Прокляті та вбиті». Пережите на війні, війна, який бачив її автор на передовій, стали центральною темою творчості письменника. Роман наповнений неймовірною енергією опору передчасної смерті. Саме цим твором письменник підбив підсумок своїм роздумам про війну як про «злочин проти розуму».

Е.М. Ремарк «Час жити і час помирати». Антивоєнний роман відомого німецького письменника дозволяє поглянути на Другу світову війну очима молодого німецького солдата. Головний герой не замислюється про жорстокість, що відбувається навколо нього, і в той же час зберігає певний моральний стрижень, який не дозволяє йому опуститися до рівня варвара в чужій країні.
Цей твір змушує кожного читача згадати про цінності простих речей, зрозуміти, наскільки це добре - дихати повітрям, в якому немає запаху гару, або лягати спати, будучи впевненим у тому, що завтрашній ранок обов'язково настане.

В. Гроссман «Життя і доля». Книга розповідає про долі людей, що стали в тій чи іншій мірі причетними до історії Сталінградської битви. Це не тільки бійці, які брали безпосередню участь у битві, а й люди, які опинилися в місті в самому центрі подій. Прості люди проявляли себе абсолютно по-різному в цих умовах. Але кожен свято вірив, що перемога неминуча, що вони сильніші фашистів і відступати далі нікуди.
Рукопис цього роману, яка носить різко антисталінський характер, була свого часу конфіскована і побачила світ тільки в 1980 р

        Ю. Бондарєв «Гарячий сніг». Дія книги розгортається під Сталінградом в грудні 1942 р основі твору лежать реальні історичні події - спроба німецької групи армій «Дон» фельдмаршала Манштейна деблокувати оточене під Сталінградом 6-у армію Паулюса. Бій, описане в романі, вирішило результат всієї Сталінградської битви. Історія того, якою ціною далася нашим дідам і батькам перемога - жахливими втратами, немислимими втратами, якщо міряти їх категоріями сучасного світу - батареями і дивізіями.
    Книгу можна назвати хронікою загибелі наших хлопчаків, які вже ніколи не повернуться назад.

А. Кузнецов «Бабин Яр». У 2009 р в Києві відкрили пам'ятник, присвячений письменнику Анатолію Кузнєцову. Бронзова скульптура хлопчика, який читає німецький указ, що пропонує всім євреям Києва прибути 29 вересня 1941 року зі документами, грошима та цінними речами ... У 1941 р Анатолію було 12 років. Його родина не встигла евакуюватися, і протягом двох років Кузнецов жив в окупованому місті. «Бабин Яр» був написаний по дитячим спогадам. Відступ радянських військ, перші дні окупації, вибух Хрещатика і Києво-Печерської Лаври, розстріли в Бабиному Яру, відчайдушні спроби прогодуватися, ковбаса з людського м'яса, якій спекулювали на ринку, звірства українських націоналістів - ніщо не сховалося від очей спритного підлітка. Контрастне поєднання дитячого, майже буденного сприйняття і страшних, що не піддаються логіці подій. В скороченому вигляді роман був опублікований в 1965 р в журналі «Юність», сповнена версія вперше була видана в Лондоні п'ять років по тому. Через 30 років смерті автора роман був переведений на українську мову.

Комментариев нет:

Отправить комментарий