Ласкаво прошу на мій блог!

пятница, 24 февраля 2017 г.

Улюблений дитячий журнал «Барвінок»

Хто «Барвінок» наш читає,
Той про все на світі знає.
Друже мій, читай «Барвінок»,
Передплачуй без вагань,
Три десятка там сторінок, -
А цікавинок, а знань!
 Якщо ви не знайомі з «Барвінком» - ходімо в гості до нього в бібліотеку, погортаємо його сторінки.
У ньому є такі розділи:    
 1. Ми любимо читати
2. Банк усіляких цікавинок
3. Перехрестя веселих забав
4. Школа гарних манер
Кожний розділ містить статті з журналів, які висвітлюють ці теми.
З історії журналу:
Журнал «Барвінок» - один із найстаріших і найпопулярніших дитячих періодичних видань України. Перший номер журналу «Барвінок» для учнів початкових класів вийшов у січні 1928 року в м. Харкові. Називався він тоді «Жовтеня». Вже в перші роки свого існування журнал згуртував навколо себе кращі письменницькі сили. Тут друкувалися твори М. Трублаїні, О. Кобилянської, О. Донченка, А. Малишка, В. Сосюри, Н. Забіли, О. Іваненко.
У зв’язку з війною вихід журналу припиняється. Перший повоєнний номер для молодших школярів вийшов у м. Києві 1945 року під назвою «Барвінок».
З 1950 року і понині журнал виходить двома мовами – українською і російською. Всі ці роки журнал є надзвичайно популярним, його читають у десятках країн світу. А в Україні з журналом «Барвінок» виросло не одне покоління. За цей час «Барвінок» встановив чимало рекордів:
  • є одним з найстаріших в Україні дитячих журналів;
  • вийшов найбільшою кількістю примірників;
  • надрукував найбільшу кількість найцікавіших творів;
  • надіслав читачам найбільшу кількість призів;
  • спрямований на розвиток памяті, мислення, уваги дітей.
І саме за це журнал «Барвінок» нагороджений державними відзнаками: Почесною Грамотою Президії Верховної Ради УРСР (1978 р.); Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України (2003 р.) та став переможцем Всеукраїнського конкурсу на краще видання для дітей у 2007 році.
У 2001 році журнал «Барвінок» заснував іменні стипендії для своїх читачів. Вже понад 70 юних читачів з усіх куточків України отримують щомісячні стипендії від редакції журналу. Стати стипендіатом може кожен читач. Треба лише виконати певні умови.
Журнал «Барвінок», який з усієї дитячої періодики чи не найближче стоїть до цілей та завдань бібліотеки – намагається культивувати престиж читання. На сторінках «Барвінку» було опубліковано багато творів, що увійшли до «золотого фонду»  дитячої літератури. Їх авторами були: М. Рильський, М. Стельмах, О. Вишня, В. Нестайко, Л. Костенко, Г. Тютюнник, Є. Гуцало та інші.
Крім класики, «Барвінок» публікує першодруки, виконуючи природну для журналу функцію «вікна в літературу». Це своєрідна країна зі своїм президентом, парламентом, де діти самі визначають, що для них найцікавіше.
 Журнал став таким «вікном» для багатьох сучасних українських письменників. Їх твори публікуються у рубриці «Ми любимо читати!». Ця рубрика пропонує читачам заповнити талон зворотного зв’язку «Я це прочитав!», що дає можливість автору одразу отримати оцінку свого твору від маленьких читачів.


Комментариев нет:

Отправить комментарий