Ласкаво прошу на мій блог!

понедельник, 28 ноября 2016 г.

«Чому потрібно читати книжки?»


 Світ книг –  прекрасний і дивний. За кожною обкладинкою ховається неповторна історія – зі своїми героями, подіями та атмосферою. Читаючи книги, ми занурюємося в цей світ, радіємо або засмучуємося разом з персонажами, співчуваємо їм або висловлюємо своє засудження.
   Читання розвиває посидючість і вміння самостійно знаходити інформацію, визначати головне.
   Читання художніх і науково-популярних творів розширює ерудицію і світогляд, збагачує знаннями про історію, культуру, мистецтво, науку. Цікаво розмовляти з людиною, яка читає, тому що їй завжди є про що розповісти.
   У людей, які багато читають, багатий словниковий запас. Вони легко висловлюють свою точку зору, розмовляють правильно.
   Під час читання тексту ми візуально запам’ятовуємо як пишуться слова й потім не помиляємося під час листування.
   Книга – невичерпне джерело знань і відданий друг, який супроводжує нас із раннього дитинства. Людина, яка любить читати й замислюється про прочитане, ніколи не сумуватиме від неробства й самотності.
   Без уміння читати не обійтися в сучасному світі. Це вміння допомагає нам орієнтуватися в навколишньому просторі. Коли ми йдемо вулицею, то чітко знаємо, що це магазин, а там світиться зелений хрестик аптеки. Під час читання вивіски ми легко потрапимо туди, куди нам потрібно.
   Під час читання книг, журналів, газет ми активізуємо уяву, адже читання – це перш за все робота розуму. Великий філософ Дідро сказав: «Люди перестають мислити, коли перестають читати».
   Щоб скласти маленькі гачечки й закарлючки в слово, нам необхідно вміти їх розрізняти, знати кожну літеру – та, о диво! Усі ці ієрогліфи починають «говорити» й розповідати про події у світі, про подорожі й відкриття або про пригоди Тома Сойєра, Робінзона Крузо тощо.
   Уміння читання допомагає в навчанні. Без нього не можна засвоїти всю премудрість різних наук. З читання починається справжнє навчання.
   «Людина вчиться на помилках» -  кожному з нас відоме це прислівя. Але хто з нас замислювався над тим, скільки змісту й скільки життєвої мудрості в цьому прислівї? Дуже правильно сказано. На жаль, ми створені саме таким чином, що поки особисто все не побачимо, особисто не потрапимо в скрутну ситуацію, майже ніколи не зробимо правильних для себе  висновків.
   Ще кажуть, що розумна людина вчиться на чужих помилках, а дурна – на своїх. І це дійсно так. Навіщо роботи ті самі помилки й потрапляти в ті самі неприємні життєві ситуації, в яких побували інші люди? Щоб такого не сталося, потрібно дійсно бути розумною людиною й усвідомлювати, що якою б ти розумною людиною не був, найцінніший для тебе досвід у будь-якому випадку – це досвід інших людей, які пройшли набагато довший життєвий шлях. Треба мати достатньо розуму, щоб не потрапити в халепу, а потім не ламати голову, як із цієї халепи вибратися.
   Книги, як вірні товариші, діляться досвідом і відповідають на питання, які хвилюють, розкривають людську душу. Деякі прочитані історії можуть запам’ятатися на все життя й навіть вплинути на долю. Вони допомагають розібратися в собі, зрозуміти, що ти за особистість, які в тебе особливості характеру. Можна багато чого дізнатися про внутрішній світ людини, якщо вона назве свої улюблені книги або літературних героїв.
   Тому читання – це дуже цікаве й важливе заняття, воно може допомогти в різних ситуаціях.

  Джерело: BIBL@OSNOVA.COM.

Комментариев нет:

Отправить комментарий