Ласкаво прошу на мій блог!

пятница, 23 октября 2020 г.

Екологія. Діти. Книга.

ЗЕМЛЯ КРАСУНЯ


   Земля гарна будь-якої пори року. В білому зимовому вбранні і в зелених шатах літа вона така ж прекрасна, як і в ніжному весняному та золотавому осінньому уборах.

   Різноманітна її природа. усе наповнене життям: голосами птахів, шелестом листя і трав, дзюркотінням струмків.

   Форми земної поверхні - рельєф - постійно змінюються. Рівнини, порослі травами та лісами, перемежовуються пагорбами і горами. Зустрічаються яри, що позаростали деревами і кущами. Річковими долинами води плинуть до замріяних озер і бурхливих морів.

   Навіть у межах України рельєф неоднаковий. Більша частина - рівнини. Є пагорби, гори.

   Кожний куточок красуні Землі неповторний і прекрасний. 

Бережіть Землю!



  Чи ми з природою єдині, 

  Чи вірно спрямували крок? 

  Ми кожну річку і горбок

  Від лиха зберегти повинні!

( Г. Черінь)

  Земля дарує людям величезні багатства. Нас годують поля і ліси, луки й пасовиська. Добре було б зберегти дари Землі надовго.

  Та людина будує міста, захоплюючи родючі Землі, прокладає дороги, трубопроводи. Щоб видобути глину, пісок, вугілля, знімає верхній віковий шар грунту в кар'єрах, будує шахти. Земля починає хворіти, висихати, давати менші врожаї. 

  Людина вирубує ліси.Деревину використовує на будівництво будинків, пароплавів, для виготовлення меблів, паперу. 

  Без лісу вітер здуває віками накопичений родючий шар, втрачають свій дім звірі і птахи. Без птахів швидко збільшується кількість гусені, що поїдає врожаї овочів і фруктів. У природі все тісно пов'язано і залежить одне від одного.

  Взимку необхідно підготувати птахів, навесні майструвати їм будиночки і ніколи не руйнувати гнізда.

  Люди намагаться захистити ті види рослин і тварин, яким загрожує зникнення, і відновити втрачені. Вони створили Міжнародний союз охорони природи, а фотографії, малюнки, описання зникаючих тварин і рослин, а також розповіді про те, як їх оберігати, зібрали у "Червоній книзі України".


Охороняти багатства Землі допомагають заповідники. В них зберігають від зникнення первісну природу: забороняють збирати рослини і квіти, полювати, ловити рибу, розпалювати вогнища. У кожній області нашої держави є свої заповідні місця. Один з найстаріших і найбільш відомих заповідників України - Асканія-Нова.


Комментариев нет:

Отправить комментарий