Ласкаво прошу на мій блог!

среда, 8 ноября 2017 г.

9 листопада наша країна святкує День української писемності та мови



   Рідна мова!
Яке то щастя – розмовляти,
Вслухатись в чари рідних слів,
Уміть писати і читати,
І дарувати щирий спів!
Яке то щастя – мати мову,
Якою писаний «Кобзар»,
Оту святу, многовікову,
Наш найдорожчий божий дар!
(Володимир Квітневий)
   Згідно з указом президента 9 листопада оголошено днем української писемності та мови. Але засновано його значно раніше – ще в 1917 році на честь преподобного Нестора літописця. Він став достойним послідовником творців словянської писемності Кирила та Мефодія.
   Кожна епоха приносить свої винаходи і відкриття. Найбільшим винаходом людства було письмо. Писемні знаки дали можливість людям зберегти істинне знання. Адже саме завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому.
   Поява письма в історії людства не випадкова: писемність виникла з потреби зафіксувати думку, щоб передати її на відстань або прийдешнім поколінням.
   Сучасні словянські алфавіти беруть початок із кирилиці – системи писемних знаків. Розрізняють кілька графічних норм кириличного письма, поширеного в Київській Русі: устав, півустав, скоропис і в’язь.
   Сучасне словянське письмо побудоване на основі кирилиці. Ним користуються українці, росіяни, білоруси, болгари, серби, македонці.
 Словянський алфавіт обслуговує потреби десяти відсотків населення Землі. Кирилиця панувала до 1886 року. А «Український правопис» вийшов у світ 1890 року.
   Літописання в Україні почалося дуже давно. Старі літописи не дійшли до нас в оригіналах, а збереглися в копіях або в переробках.
   У 1113 році зявилася  славнозвісна праця печерського Нестора «Повість временних літ». Нестор звів у одне ціле різні літописи, створені його попередниками, творчо опрацював їх, збагатив своїм літописом, і з під його невтомного пера вийшла цілісна й тематично завершена книга, яка не тільки дає уявлення про те, звідки пішла Руська земля, і хто в ній найперший почав княжити, а й читається як надзвичайно захоплюючий художній твір на теми нашої історії.
   У цілості збереглася найцінніша памятка давньоруської літератури «Слово о полку Ігоревім». А найперша наша памятка, написана в києві 1056-1057рр., - це  «Остромирове євангеліє». На «Пересопницькому євангелії» присягали на вірність держави Президенти України.
   Українська мова функціонує в нашій державі як національна мова українського народу.
Джерело: Інтернет

Комментариев нет:

Отправить комментарий