Ласкаво прошу на мій блог!

понедельник, 13 ноября 2017 г.

105 років від дня народження поета - пісняра


«Андрій Малишко - чарівник поетичного слова»

  Пісню покотив, –
Сам знайшов мотив, як вітер,
Книгу не верстав, –
Сам навіки став між літер.
А.Малишко
Андрія Малишка називають "солов'їним серцем України" за його невмирущі пісні, що живуть у народі й сьогодні. У поезії складного XX століття залишився найпослідовнішим поетом -традиціоналістом, який попри всі модерні віяння, зберіг глибинну народнопоетичну основу української лірики, її яскраву образність, соковиту й колоритну мову. Тим - то його щирі й задушевні твори назавжди ввійдуть до золотого фонду нашої літератури як свідчення величі й краси мистецтва слова. Поезія А.Малишка по - своєму змальовує добу. Йдучи складними дорогами життя, поет проніс не дидактичний "посох" співця партійних догм, а Шевченків заповіт любові до України, до її народу і культури. Про це він зізнався, створюючи цикл "Україно моя". За своє життя поет видав близько сорока збірок. Не всі вони мають однакову художню вартість. Але найголовніше те, що в українську літературу А.Малишко увійшов як поет - пісняр, бо пісні на його вірші вже давно сприймаються як народні,  що силі його немає краю, як не може бути кінця його мові, його пісням, його творчості".
ОСНОВНІ ТВОРИ:
«Пісня про рушник», «Чому, сказати, й сам не знаю...» («Стежина»), «Вогник», «Приходять предки», «Роздум», «Кобзарик», «Про майстра», «Вершник», «Київський вальс», «Ми підем, де трави похилі...», «Ти, моя вірна любов», «Вчителько моя», «Гаї шумлять біля потоку», «Журавлі», «Білі каштани», «Колискова», «Пролягла доріженька».
Малишко полишив нам не тільки пісенну й поетичну спадщину, він також є автором значної кількості публіцистичних та літературно - критичних творів.
Кінематографічні роботи:
         Написав тексти пісень до фільмів: «Макар Нечай» (1940), «Богдан Хмельницький» (1941), «Роки молодії» (1942), «Щедре літо» (1950), «Долина синіх скель» (1956), «Лілея», «Таврія» (1959), «Чорноморочка» (1960), «Абітурієнтка» (1973).  Автор сценаріїв кінокартин: «Навіки з російським народом» (1954), «Квітуча Україна» (1961), «Ми з України» (1962). Йому присвячено науково - популярну стрічку «Андрій Малишко» (1969).

Премії та нагороди Андрія Малишка:
 -1947 — Сталінська премія за збірку «Лірика» та поему «Прометей».
 -1951 — Сталінська премія за збірку «За синім морем».
 -1964 — Шевченківська премія за збірку «Далекі орбіти».
 -1969 — Державна премія СРСР за збірку «Дорога під яворами».
 -Нагороджено двома орденами Леніна, іншими орденами, а також медалями.
 -Ювілейна монета НБУ 2003 р.

    На  аверсі монети розміщено: угорі напис півколом УКРАЇНА, в обрамлені рушника, на якому зображені стилізовані птах (ліворуч) і квіти (праворуч) - малий Державний Герб України, під ним у три рядки написи: 2, ГРИВНІ, 2003 та логотип Монетного двору Національного банку України.                            
     На  реверсі монети зображено портрет Андрія Малишка; на другому плані сільський пейзаж - ліворуч сонце, дерева, праворуч - хату, мальви та розміщено унизу півколом написи: 1912 - 1970 АНДРІЙ МАЛИШКО.

Електронні ресурси:
Малишко Андрій. Життя та творчість: [Електронний ресурс]
Малишко Андрій Самійлович: [Електронний ресурс]
Андрій Малишко та його життєві ролі: [Електронний ресурс] http://journal.osnova.com.ua/article/


Комментариев нет:

Отправить комментарий