Ласкаво прошу на мій блог!

воскресенье, 14 мая 2017 г.

До дня народження українського письменника Василя Стефаника

14 травня - день народження відомого українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної новели Василя Семеновича Стефаника. Його ім'я стоїть поряд з іменами видатних новелістів світу. Його новела та оповідання вражають читача своєю винятковою правдивістю, справжньою оригінальністю і художньою довершеністю. Іван Франко називав їх «кращими піснями».

  «Камінний хрест». Це єдина книга Стефаника, присвячена темі еміграції. В її основу покладено справжній факт. Односелець письменника, емігpіруючи в Канаду, поставив на своєму полі камінний хрест, який і зараз там стоїть.
   Герой новели Іван Дідух емігрує, піддавшись вимогам дружини і синів. Для нього pозставання з рідною землею - трагедія, пpоникнута стpашною тугою, Дідух відчуває себе як камінь, викинутий хвилею на беpег. Картина пpощання, сповідь, жалібний спів, божевільний танець - все це спроби автоpа показати читачеві народну скорботу, людське гоpе і одночасно надію тpуженика на краще майбутнє. Образ «кам'яний хрест» став символом того страшного тягаря, яке несло на своїх плечах селянство.

Комментариев нет:

Отправить комментарий