Ласкаво прошу на мій блог!

воскресенье, 29 января 2017 г.

Історична драма «Крути»



   Шановні читачі бібліотеки, пропоную вам познайомитися із спогадами учасників бою під Крутами у виданні «Героїка трагедії Крут».
  Уже багато років поспіль 29 січня наша країна на державному рівні вшановує відвагу, вічну пам'ять студентів-гімназистів, які в січні 1918 року полягли в страшному бою біля залізниці Крути, що знаходиться між Бахмачем і Ніжином, під час наступу більшовицьких військ на Київ.
   Не оголошена війна радянської Росії проти УНР розпочалася ще в середині грудня 1917 року. Більшовицьке угрупування, сформоване із солдатів, брянських червоноармійців і балтійських матросів.
   Ранок 29 січня 1918 року. Станція Крути. Українські війська були готові до бою. Студентський курінь було поділено на чотири роти по 28-30 осіб. У четвертому були юнаки, які навіть не вміли стріляти.
   Уже близько 9-ї години ранку розпочався наступ. Точився жорстокий бій, він тривав декілька годин, ці години були жахливими, а те, що трапилося після битви, не можна забути, це буде в памяті кожного. Уже тоді, коли війська почали відступати, коли почали збирати трупи й поранених із поля бою, було помічено, що не вистачає однієї роти, а це свідчило, що студентів було взято в полон, із якого ніхто не повернувся. Гімназистів було по-звірячому вбито вояками Муравйова.
  Попри значні жертви, втримати Київ не вдалося. Його захопило червоне військо. Трагічна загибель студентського куреня стала символом патріотизму й жертовності в боротьбі за незалежну Україну.
  2006 року на залізничній станції Крути було відкрито меморіальний пам’ятник героїв Крут. Це насипаний пагорб заввишки сім метрів, на якому встановлено десятиметрову червону колону, що нагадує про подібні колони Київського університету, звідки були більшість студентів під Крутами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий