Ласкаво прошу на мій блог!

пятница, 13 января 2017 г.

Традиції і свята українського народу


Щедрий вечір, що припадає на 13 січня, уособлює залишок дохристиянського звичаю, що за християнським календарем збігається з днем преподобної Меланії. Цього дня батько ховається від своїх дітей за символом багатства та щедрості – за пирогами. Діти повинні вдавати, що в цю мить батька не бачать – так велить традиція. Вони мусять запитувати в матері, де ж тато подівся. А «здивована» мати бажає, аби й наступного року діти за пирогами батька не помітили. Після цього господар хреститься та запрошує родину до столу – до щедрої куті.
Для дівчат одна з найважливіших цього вечора справ – поворожити. Бігають запитувати імя в першого стрічного; кидають чобіт через плече – куди носком буде звернений, у той бік і заміж дівчині йти, тощо.
   У цілому ця ніч сповнена магічних дій, спрямованих на розгадування майбутнього, забезпечення родинного добробуту та щастя на весь наступний рік. Народні повіря стверджують, що цими святковими днями небеса відкриті для людської молитви – можна просити в Бога про найпотаємніше.

Джерело: Шкода М.Н. Традиції і свята українського народу. – Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2007. – 384 с.: іл.

Комментариев нет:

Отправить комментарий