Ласкаво прошу на мій блог!

пятница, 20 января 2017 г.

«Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг»

22 січня український народ святкує величезну дату своєї багатовікової історії – День Соборності України.
   Сьогодні  Україна, можливо, як ніколи раніше, потребує єдності й згуртованості всього українського народу. День Соборності об’єднує всю Україну – сотні міст, мільйони людей – усі українські землі і береги.  І  День Соборності України ми святкуємо для того, щоб іще раз дати всім зрозуміти, що Україна в нас одна – від заходу до сходу, і нікому не дано права ділити її землі, а тим паче народ, який у радощах і прикрощах має бути завжди разом. Адже лише в єдності дій та соборності душ ми зможемо досягти величної мети – побудови вільної й демократичної  України, якою пишатимуться наші нащадки.
   Якщо ми хочемо, якщо ми віримо в сильну Україну, почуття соборності
має стати часткою нашого життя і нашого серця.
  Що таке Соборність?
   Слово соборність включає в себе єдність і згуртованість. Це об’єднання всіх українських земель в одну спільну Соборну Українську державу.
   Це також духовна єдність усіх громадян України незалежно від їх національності. Тільки згуртований народ може збудувати сильну державу.
   Про що мріють твої мама й тато, про що мріємо ми? Жити щасливо у могутній і заможній Україні. Щоб мрія збулася, треба спільними зусиллями і працею зробити нашу країну такою.
Як відбулося обєднання?
   Багато століть наш народ мріяв і боровся за єдність українських земель, що перебували під владою Польщі, Росії, Румунії, Австро-Угорщини. У старших класах на уроках історії учні більше дізнаються про це.
   Багато століть наш народ мріяв і боровся за єдність українських земель, що перебували під владою Польщі, Росії, Румунії, Австро-Угорщини. У старших класах на уроках історії учні більше дізнаються про це.
   На початку 1918 року на території центральної, східної та  південної  України було проголошено незалежну Українську Народну Республіку (УНР). А на західних землях, які входили до складу Австро-Угорської імперії, утворилася Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). Вони й домовилися про об’єднання українських земель в одну державу.
Коли проголошено «Акт Злуки»?
   У грудні 1918 року лідери цих республік підписали попередній договір про обєднання – «Акт Злуки». Урочисто його проголосили 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві. Цей день став всенародним святом, столиця була прикрашена синьо-жовтими прапорами, у церквах відправляли богослужіння, відбувся військовий парад. Так здійснилася споконвічна мрія українського народу.
Що таке живий ланцюг?
   Мільйони українців 22 січня 1990 року, взявшись за руки, утворили «живий  ланцюг» між Києвом, Львовом, та Івано-Франківськом. Так відзначили День Соборності України. А в 1999 році Указом Президента України це свято стало державним і відзначається щороку. Зокрема у Києві, «живий  ланцюг» утворювали на мосту Патона – як символ обєднання правобережної та лівобережної України. Ця традиція поширилася і в інших містах.

День Соборності нагадує, що наша сила –  в єдності та згуртованості.

Комментариев нет:

Отправить комментарий