Ласкаво прошу на мій блог!

четверг, 26 апреля 2018 г.

26 квітня – Міжнародний день пам’яті Чорнобильської трагедії.


   28 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор, і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.
   Чорнобильську катастрофу вважають найбільшою за всю історію ядерної енергетики за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, і за економічними збитками.
   Пожежа тривала 10 днів і забрала життя 31 людини. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Унаслідок чорнобильського вибуху в Україні було радіаційно забруднено понад 2300 населених пунктів, розташованих на території 12 областей. Сотні тисяч людей були евакуйовані із зон забруднення. За даними організації Союз «Чорнобиль», з 600 тисяч ліквідаторів 10% померло і 165 тис. стало інвалідами.
   Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, реактор АЕС був накритий спеціальним «саркофагом». 2000 року Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу. 2016 року нова захисна арка накрила саркофаг 4-го енергоблоку ЧАЕС. Фахівці з 30 країн працювали над проектом «Укриття» - найбільшої рухомої конструкції у світі. Вона простягається на 110 метрів у висоту, 357 метрів завширшки та 164 метри в довжину.

Джерело: ТОВ «Видавнича група «Основа», 2017.

Комментариев нет:

Отправить комментарий