Ласкаво прошу на мій блог!

среда, 24 февраля 2016 г.

До дня народження української поетеси Лесі Українки.

Шановні читачі! Запрошую вас на виставку присвячену 145-річчю від дня народження української поетеси Лесі Українки.
Кожним словом, кожним променем думки, кожним болем своїм живе в душі нашого народу людина, що ім’я її – Леся Українка. З не такої вже й далекої минувшини, проте вже мовби крізь серпанок легендарності, проступає до нас образ поетеси, образ ніжний і чистий.
Олесь Гончар
                                                                    У вінок Лесі.

   Леся Українка народилася в місті Новограді-Волинському 25 лютого 1871 року. Понад тридцять років віддала вона творчості. Леся Українка зростала в інтелігентному середовищі родин Косачів і Драгоманових. В чотири роки Леся вже вміла читати, росла веселою дівчинкою, любила співати й танцювати, а також любила бувати на ярмарках, спостерігати народні свята. Взимку 1881 року на Водохрещення Леся застудилася. З цього часу й починається її тяжка, виснажлива боротьба з хворобою. Але вона була сильна духом, не втрачала мужності і писала вірші.
   Коли Лесі було 13 років, у неї вже було кілька віршів, і мати, порадившись з донькою, добирає їй псевдонім Українка і публікує в журналі вірш «Конвалія».
   Відтоді й пішли по всьому світі прекрасні поезії, підписані цим гордим, незламним, ніжним і красивим ім’ям – Леся Українка.
   Поезія Лесі Українки – невідємна частина золотого фонду світової літератури. Її ліричні вірші дивовижної глибини і сили, драматичні поеми, пройняті вірою в духовну велич людини, епічні поеми, натхнені палким вогнем ім всепереможною любов’ю до Батьківщини, належать до найвищих здобутків української поезії.


   На виставці представлені збірки творів, до яких увійшли вірші, поеми: «Давня казка», «Ізольда Білорука» та драми: «Осіння казка», «В катакомбах», «Кассандра», «У пущі», «Лісова пісня», «Камінний господар».
   Для вчителів словесників у книзі «Правдива іскра Прометея» вміщено кращі літературознавчі та літературно-критичні статті про видатну українську письменницю Лесю Українку.
   Книга із серії «Життя видатних людей» Анатоль Костенко розповідає читачам про долю і звитягу, життя і творчість Лесі Українки.
   З кожним роком шириться коло читачів і шанувальників генія Лесі Українки. Її слово перейшло кордони й океани, зазвучало на різних континентах. У Києві, на площі Лесі Українки, звідки видно задніпровську далечінь, постав величний памятник геніальній дочці народу.

   

Комментариев нет:

Отправить комментарий