Ласкаво прошу на мій блог!

пятница, 12 февраля 2021 г.

День Святого Валентина (Валентинів день, День Закоханих)

 



Любов у серці хай горить у нас!..
«Так ніхто не кохав. Через тисячі літ
Лиш приходить подібне кохання...».
В. Сосюра.
У ще зимові дні, коли весна все ближча з кожним днем, у серцях людей прокидається одвічна спрага ніжності, любові й ласки.
День Святого Валентина (Валентинів день, День Закоханих) — світське свято, яке відзначають у багатьох країнах світу щороку 14 лютого. Валентинів день святкують усі - і дорослі, і діти. З родиною, з друзями. Святкують з давніх пір.
Любов і кохання – це вічна тема музики, поезії, сенс життя. Тому 14 лютого – згідно католицького віросповідання – День Святого Валентина поступово перетворився в цілому світі на День закоханих.
Не так давно це свято прийшло й до України. В цей день люди дарують один одному гарні листівки з найкращими побажаннями, сердечка, амурчиків, квіти або щось особливе.
І не дивно, що День закоханих має безліч легенд та міфів…
У давньогрецькій міфології богинею кохання та жіночої вроди була Афродіта. За деякими міфами, її чоловіком був син Зевса-Громовержця Гермес, бог торгівлі та ділових подорожей. Від їхнього шлюбу народився Ерот – маленький бешкетливий хлопчик із невеличкими крильцями за спиною. Своїми золотими стрілами він уражає серця закоханих, викликаючи величезний потяг до об’єкта своїх уподобань.
У давніх римлян богинею кохання та жіночої краси була Венера (аналог грецької Афродіти). Саме вона спрямовувала свого крилатого сина-пустуна, якого звали Амур або Купідон, вражати серця закоханих золотою стрілою.
У язичницькій міфології давніх слов’ян вважалося, що за кохання відповідає богиня Лада – прекрасна молода жінка, яка надсилає людям це піднесене почуття. Її чоловік Лель, був богом тілесного кохання і уявлявся в образі молодого ставного чоловіка, який запалює вогонь пристрасті у жіночих і чоловічих тілах.
«Що таке кохання? Це казка, вичарована з життя, й життя, вчароване у казку», - говорив Осип Турянський.
Кохання – почуття то найсвітліше,
Це благодать, яку дарує час.
З любов’ю ми і кращі, і добріші…
Любов у серці хай горить у нас!

Комментариев нет:

Отправить комментарий