Ласкаво прошу на мій блог!

вторник, 19 декабря 2017 г.

19 грудня – день Святого Миколая


Будьте добрі, мудрі, щирі,
Живіть у радості і мирі.
Хай добро вас не минає,
Сонце щастям хай засяє!
Колядка
   Немає на нашій землі жодного дому, де не було б образа Святого Миколая. Для християн з давніх-давен – це уособлення віри і доброти.
   Батьки Святого Миколая сповідували християнську віру, і Миколай уже змалечку був набожним, любив молитися у храмі і зрештою прийняв чернечий сан. Згодом він став єпископом. Миколай допомагав усім, хто потребував його ласки. Він найперший помічник на випадок лиха, охоронець від усяких негараздів, бід, стихій. Своїми молитвами він утихомирює бурі на морі, захищає від лиха, зцілює хворих.
   В Україні Святий Миколай завжди вважався заступником усіх дітей. У народі живе легенда, що вночі з 18 на 19 грудня Святий Миколай ходить з ангелами від хати до хати і приносить слухняним дітям дарунки, які кладе їм під подушки. А неслухняним  діткам святий приносить різочки, які лишає у куточку. Вранці слухняні діти з превеликою радістю знаходять дарунки. 


Кажуть, Миколай увесь день перед святом працює – випікає зірочки для дітей і складає  їх у свою торбинку. Це печиво звуть «миколайчиками».
   З давніх часів в Україні свято Миколи Чудотворця святкували весело: пекли печиво, запрошували музик, гостей і, звичайно ж, чекали на найпочеснішого гостя – Святого Миколая.

Використане джерело: літературно-художнє видання Дерево життя В. Яроша.

Комментариев нет:

Отправить комментарий