Ласкаво прошу на мій блог!

среда, 26 апреля 2017 г.

Чорнобиль: загублений світ

Більше 30 років тому весь світ став свідком найстрашнішої ядерної катастрофи за всю історію людства - 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції стався вибух 4-го енергоблоку, який став справжньою трагедією для мільйонів мирних жителів.Найбільша техногенна катастрофа XX століття не могла залишити байдужими багатьох відомих письменників і поетів. Поезії, повісті, романи - документально-художній літопис героїчно-трагічних подій Чорнобиля, сторінки якої пронизані болем і гіркотою від втрат, а також гордістю за самовіддані і героїчні звершення людей в боротьбі з «білою смертю».  
                                                                                            Пропонуємо книги, де розповідається про ці страшні події.




С. Алексійович «Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього ». Книга нобелівського лауреата, білоруської журналістки і письменника описує психологічну та особистісну трагедію, якої стала Чорнобильська аварія, досліджує враження людей і те, як аварія вплинула на їх життя.


  С. Мирний «Ліквідатори. Чорнобильська комедія ». Мирний ранок 27 квітня 1986 року. Жителі містечка Прип'ять готуються до першотравневих свят, але в цей час в місто втягуються колони автобусів. Починається загальна евакуація Чорнобильської Зони ... Він - вчорашній випускник хімфаку, а тепер офіцер радіаційної розвідки. Вона - місцева жителька, перша красуня, змушена зістригти наголо своє розкішне волосся. Але любов, що спалахнула між ними, виявилася сильнішою вибуху на четвертому енергоблоці ... Чорнобильська трагедія обернулася комедією - смішною і драматичною історією про реальну Зоні, де кожен може стати сталкером. Навіть всупереч бажанню ...



   В. Яворівський «Марія з полином у кінці століття». Ця книга - узагальнена художня інтерпретація чорнобильської епопеї. Історія родини Міровичів, опис катастрофи і боротьби з її наслідками, показ того, як трагедія позначилася на житті навколишнього селянства - вражають читачів своєю суворою реалістичністю.


  І. Драч «Чорнобильська Мадонна». Свою поетичну сповідь-поему, пронизану важкими роздумами про трагедію, відомий український поет створив в 1987 р до річниці пам'яті страшної атомної катастрофи. Для поета Чорнобиль став зловісним знаком найсильніших саморуйнівну дій людини, драматичним поразкою в його такому нерозумному протиборстві з природою. Це лихо було ніби Божою карою, жорстоким застереженням за легковажність, ненаситне споживацтво, свавілля, які дозволяли безжально знущатися над природою.


  Ю. Щербак «Чорнобиль». Повість носить документальний характер, так як автор зібрав багатий фактичний матеріал зі слів учасників ліквідації аварії. Це твір вражає своєю правдивістю. Інтерв'ю, які були взяті у ліквідаторів аварії, і документи дозволили письменникові піднятися на ту висоту художньої правди, без якої неможлива справжня література.
  Викликають подив і жах свідоцтва, коли Прип'ятським  лікарям стало відомо про важку радіаційну ситуацію, але вони не попередили громадян, тим самим зрадивши клятву Гіппократа. В ті дні, коли тривали роботи з ліквідації наслідків аварії, коли тисячі людей не шкодували власного здоров'я, з'явилася антигуманна постанова про приховування відомостей про масштаби катастрофи. Саме про це розповідає ця книга.


Комментариев нет:

Отправить комментарий