Ласкаво прошу на мій блог!

понедельник, 11 октября 2021 г.

"Стежками Північного Приазов’я"


   В рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек, що проходить під гаслом: "Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності", проведено пізнавальну годину-подорож під назвою "Стежками Північного Приазов'я" у шкільній бібліотеці з учнями 6 класу.
учні розповідали про свій рідний край та з цікавістю розглядали фото.

 «Широкий і привабливий Приазовський степ… Скільки легенд і пісень про нього складено, скільки дивних, незвичайних історій про нього розказано! Не безмовний і сам степ – свідок важливих історичних подій. Він красномовно розповідає про людей, що сьогодні тут проживають , і розкриває таємниці глибокої сивої давнини.

   Колись тут, змінюючи одне одного, сіяли смерть і руйнування скіфи і сармати, гуни й овари, печеніги і половці. Тут зловісною грозою пройшла татаро – монгольська навала, залишили кривавий слід набіги Кримського ханства, що на довгі часи перетворили цю частину степу на безлюдну землю. І отримала ця земля символічну назву – Дике поле. Стогоном, плачем і прокляттями озивався Приазовський степ. Та нерідко лунали тут і гнівний голос протесту, дзвін бойової зброї Запорозьких козаків».               (Б.Д. Михайлов)

   Деякі народи проходили тут швидко і не встигали залишити після себе будь-яких спогадів, інші ж затримувались в цих неосяжних степах на довгий час, витісняли народи, які жили тут раніше, самі вимушені були боротися за володіння багатими землями річкових долин Приазовя.

   Народи довгий час кочували степами по території Запорізької області, залишивши після себе памятки – сліди, котрі дійшли до нас через століття у вигляді багатьох назв рік, могил, урочищ.

   Ось у такому цікавому місці Північного Приазов’я  і Знаходиться Чернігівський район Запорізької області територія, де гармонійно поєднуються і скелясті береги стрімких річок південно=західних відрогів Приазовської височини, і безкрайні рівнини степу у його південній та західній частинах. На його території знаходиться і друга за висотою вершина Запорізької області гора Могила Токмак (Синя), а поряд з нею беруть початок річки: Молочна (Токмачка), Берда, Кінська, Обіточна та їх численні притоки. Наш мальовничий край багатий на різноманітні  таємниці.

   При Чернігівському будинку дитячої та юнацької творчості краєзнавчі гуртки зібрали унікальний матеріал про історію рідного краю, цікаві природні та штучні об’єкти, живописні краєвиди на території нашого краю.

     В цьому виданні зібрані матеріали досліджень вчителів та учнів шкіл Чернігівського району, краєзнавчих конкурсів та експедицій. Автори Бадіон О.П. та Дігтяр Ю.М. намагались якнайповніше охопити цей край і показати його привабливість для організації цікавих подорожей.

   Тож запрошуємо у надзвичайну захоплюючу подорож!













Комментариев нет:

Отправить комментарий