Ласкаво прошу на мій блог!

пятница, 23 апреля 2021 г.

Всесвітній день книги та авторського права

 

 «Книги подібні рікам, що тамують спрагу цілого світу –

                               це джерела мудрості»   
                                                                   Повість минулих літ  
23 квітня майже у 200 країнах світу відзначають Всесвітній день книги та авторського права. Своїм святом його вважають автори, видавці, вчителі, бібліотекарі та всі, хто причетний до книжкової справи.
Традиція святкування народилася в іспанській Каталонії, де вже понад 80 років люди в день святого Георгія дарують червоні троянди і книжки тим, кого люблять. Троянди символізують кров, пролиту Георгієм – покровителем Каталонії – у битві з драконом. А книги нагадують про сумну дату 23 квітня 1616 року – день смерті видатного іспанця Мігеля де Сервантеса, автора «Дон Кіхота».

Щорічно  до свята обирають Світову столицю книги. Це звання присвоюється строком на один рік і набирає чинності 23 квітня.
В усьому світі в цей день купують, дарують, читають книжки. На батьківщині Сервантеса проводять конкурс – безперервне читання  «Дон Кіхота». Читці змінюють один одного  протягом 48 годин.



Щодо авторського права – це один із засобів охорони інтелектуальної власності людини. Творець епохи Відродження Мікеланджело писав: «Людина малює головою, а не руками». Інтелектуальна власність охоплює всі творіння людського розуму. Авторське право захищає письмові, музичні, живописні,  драматичні, хореографічні твори, фільми та мультимедійні продукти, комп'ютерні програми.
Першим нормативним актом авторського права вважається «Статут королеви Анни», прийнятий в Англії у 1710 році.



З нагоди Всесвітнього дня книги та авторського права вітаємо всіх,  хто шанує книгу та друковане слово!



Комментариев нет:

Отправить комментарий